Nieuwe hoopvolle therapie voor uitzaaiingen bij prostaatkanker

from €80,000 (40%)

Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 50 en 70 jaar. Ongeveer 1 op de 10 mannen krijgt prostaatkanker. De behandeling bestaat vaak uit een operatie of uitwendige bestraling van de prostaat. Helaas kunnen patiënten na de behandeling toch nog uitzaaiingen krijgen. Soms zijn deze al aanwezig tijdens de behandeling. Dit is niet te genezen.

Nieuwe behandeling, Lutetium PSMA therapie
Sinds een aantal jaren, is een behandeling van patiënten met prostaatkanker middels 177Lutetium-PSMA therapie mogelijk. In studies is aangetoond dat dit middel veilig is en slechts milde bijwerkingen heeft. Helaas wordt deze therapie niet voor alle patiënten vergoed door de zorgverzekeraars in Nederland, maar enkel bij patiënten met gevorderde prostaatkanker. Dit komt omdat Lutetium PSMA-therapie zijn remmende effect alleen nog maar heeft aangetoond bij patiënten in deze fase van de ziekte. Het zorgt voor een verlenging van de levensduur van de patiënten, maar het effect is nog niet bewezen bij vroegere fasen van de ziekte. Daarom is het belangrijk om hier onderzoek naar te doen. In een nieuwe studie willen wij onderzoeken of de ziekte door deze behandeling langdurig wordt geremd bij patiënten, die binnenkort een prostaatkankeroperatie ondergaan. Ook heeft deze therapie de mogelijkheid om patiënten van binnenuit, en dus gericht, te bestralen, waardoor langer afgezien kan worden van belastende hormoontherapie. Het uiteindelijke doel is dat, bij bewezen goede resultaten in de vroege fase van de ziekte, de therapie voor iedereen beschikbaar komt en wél wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Prostaatkankernetwerk Nederland: Antoni van Leeuwenhoek en Amsterdam UMC
Amsterdam UMC werkt nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis. In het kader van ‘samen zijn we beter’, werken de urologen in beide ziekenhuizen samen en slaan zij de handen ineen bij verschillende onderzoeken. Het Prostaatkankernetwerk Nederland bestaat naast het AVL en Amsterdam UMC uit bijna alle ziekenhuizen in de omgeving van Amsterdam en is daarmee het grootste prostaatkankernetwerk van Nederland.

‘Door de snelle ontwikkelingen in de geneeskunde kunnen wij nu meer voor onze   patiënten betekenen. Naast goede diagnostiek met behulp van PSMA PET technieken, heeft een PSMA-gebaseerde behandeling enorme potentie. Met deze combinatie van diagnostiek en therapie kunnen wij de zichtbare, maar ook eventuele kleine en dus niet zichtbare uitzaaiingen, van binnenuit bestralen. Het onderzoek is nog in volle gang, maar de tot op heden geboekte resultaten zijn veelbelovend, met veel minder bijwerkingen dan de klassieke behandelmethoden.’ 
 Dr. Daniela Oprea-Lager, nucleair geneeskundige Amsterdam UMC

Steun het onderzoek
Uw steun aan de Lutetium onderzoekslijn maakt het mogelijk dat in Amsterdam UMC en AVL, alle patiënten nu al een behandeling met Lutetium-PSMA kan worden aangeboden. Ook kunnen de onderzoekers bewijzen dat een behandeling met Lutetium-PSMA veel breder beschikbaar moet worden gesteld voor patiënten met prostaatkanker in alle fasen van de ziekte.

Direct doneren of in actie komen?
U kunt direct een bijdrage overmaken of start zelf een actie.

Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of om samen de mogelijkheden door te nemen in een persoonlijk gesprek. 
E-mail: amcfoundation@amsterdamumc.nl Tel: 020-56 61776

‘Van Lutetium behandeling verwacht ik heel veel. Het kan voor patiënten een waardevolle toevoeging zijn bij de behandeling van uitzaaiingen. Door de toepassing van Lutetium-PSMA hoop ik dat zelfs een deel van de patiënten kan worden genezen. Ook kunnen dan meer belastende behandelingen, zoals hormoontherapie, langdurig worden uitgesteld.'
Dr. André Vis, uroloog Amsterdam UMC

 

View all
11-05-2024 | 19:35 To: Donatie voor kankeronderzoek
15-04-2024 | 17:29 To: Donatie voor kankeronderzoek Besten, Met zo'n mooi gebaar staan jullie aan het begin van een mooi leven. Heel veel geluk samen! Dankzij jullie gaan wij de strijd met kanker hopelijk winnen! Pap zal niet vergeten worden. Hartelijke groeten, Daniela.
27-11-2023 | 21:41
27-09-2022 | 15:52
26-09-2022 | 10:02