Ren niet voor niks, maar tegen PICS

Marc Hanou
Closed You can't donate anymore
from €2,750 (120%)

Artsen, verpleegkundigen en therapeuten hebben me letterlijk en figuurlijk op de been geholpen, na 4 weken IC, 4 weken afdeling Cardiologie en 6 weken revalidatiecentrum. Ik werd na vier weken coma geheel verlamd wakker, nu ren ik weer door stad, strand en duin!

Om hun goede werk en onderzoek naar Post Intensive Care Syndrome (PICS)- ook voor de ex-IC-COVID-patiënten - verder te helpen is extra geld nodig. Als ik daar aan kan bijdragen door 14 kilometer te gaan (hard)lopen, dan doe ik dat graag. Vorig jaar liep ik na veel trainen en met veel moeite 5 km, nu gooi ik er net zoveel moeite en inspanning in. Zo kan ik ook wat terugdoenvoor hen, al die geweldige verpleegkundigen, medici, para-medici, voedselhulpen, artsen!

Over PICS
Jaarlijks worden in Nederland 80.000 patiënten op de Intensive Care opgenomen. Ik was er zelf ook, maar liefst 4 weken. In het jargon van de IC een "lange ligger". Veel van de ex-IC-patiënten krijgen te maken met langetermijngevolgen van het verblijf en behandeling op de IC. Een groot deel van hen houdt problemen met fysiek functioneren, zoals spierzwakte. Ook zijn angsten, depressies en concentratiestoornissen voorkomende klachten. Sinds 2012 wordt hiervoor de term PICS gehanteerd. Naar schatting komen in Nederland jaarlijks 25.000 tot 28.000 mensen met PICS uit de Intensive Care. Er is nog weinig bekend over deze ziekte. Ook is nog niet bekend wat de juiste therapie is voor herstel.

Juist nu is meer onderzoek nodig, alleen al vanwege al die patiënten die met COVID-19 op de IC hebben gelegen.

View all
20-06-2021 | 12:55
20-06-2021 | 07:34 Omdat ik Marc ongelofelijk stoer vind. Heb van collega's gehoord wat er gebeurd is en vind het geweldig dat hij er weer bovenop is gekomen.
15-06-2021 | 22:16
14-06-2021 | 08:17
12-06-2021 | 16:24
View all

De run zelf (13 juni 2021)

14-06-2021 | 10:29 Op de warme zondag van 13 juni gingen we lopen. Mijn dochters Issa en Charlotte. schoonzoon Bram en mijn vrienden Frank, JP, Bigma en Kippie. Ik had - want toch spannend - slecht geslapen. Hoe is de temperatuur, ga ik het wel halen.... dat soort dingen. Ik had een rondje van 7 kilometer uitgezet rond het AMC. Ook al konden we overal lopen, ik vond het toch bijzonder om rond de plek des heils te lopen. Frank en JP reden ons allen groepje het het AMC. We parkeerden de auto's op het Holendrechtplein. Natuurlijk kwam Kippie te laat. Vanaf her parkeren liepen we naar de faculteitsingang van het AMC. Op het bruggetje zouden we daar starten. Er stonden al een paar vrienden (Paul en Emma) te wachten op ons. Uiteindelijk zouden ook Lucas, Merijn, Pep, mijn vader en moeder, zus Ellen, andere Paul en Ella aansluiten als supporters. We zouden namelijk 3 x bij het bruggetje komen. Met een heerlijk zonnetje vertrokken we vlak na half 11 voor het eerste rondje. We liepen gezamenlijk in mijn lage tempo. Na 1 rondje waren we terug bij het bruggetje voor een korte drinkpauze. Issa stopte na 1 rondje en in het volgende rondje liep iedereen op eigen tempo. Bram en Charlotte sloten aan bij mij. Bigma, Kippie en Frank gingen iets sneller, en JP gooide de turbo er op. Uiteindelijk liep hij 21km en 2 rondjes tijdens met laatste rondje. Het was geweldig om te lopen met vrienden en voor de goede zaak - het bestrijden van PICS. Dankzij jullie donaties is er bijna €3300 opgehaald door "mijn" actie, en €10.000 in totaal! Superbedankt allemaal. Volgend jaar weer! En dan eindelijk met elkaar, om en door het AMC. Doen jullie dan ook weer mee?  
Read more