Steun onderzoek naar maag- en slokdarmkanker

Per 1 juli 2022 is het SLMK Fonds als Fonds op Naam van Stichting AMC Foundation overgegaan naar Stichting Cancer Centrum Amsterdam. Donaties worden nog wel door de AMC Foundation in ontvangst genomen maar komen geheel ten goede aan Stichting Cancer Centrum Amsterdam ten behoeve van onderzoek naar slokdarm- en maagkanker. 

 

Over slokdarmkanker
Slokdarmkanker is een ernstige aandoening die bij circa 2.500 mensen per jaar wordt ontdekt in Nederland. Een deel hiervan kan helaas niet meer genezen worden en maar ongeveer 800 mensen komen uiteindelijk in aanmerking voor een operatieve behandeling waarbij de slokdarm wordt weggehaald. De slokdarm wordt dan vervangen door een deel van de maag die als een soort buis omhoog wordt getrokken. Dit noemt men ook wel een buismaag.

Over maagkanker
Maagkanker wordt bij ongeveer 1.700 mensen per jaar ontdekt in Nederland, daarvan kunnen minder dan 500 patiënten worden geopereerd. Bij een operatie wordt een groot deel van de maag of de gehele maag weggehaald, afhankelijk van de locatie van de tumor. De slokdarm of resterende maag wordt aangesloten op de dunne darm. In sommige gevallen wordt, net als bij slokdarmkanker, een buismaag gemaakt.

Omdat de bekende fondsen eerder kiezen voor aandoeningen die vaker voorkomen en er steeds minder overheidsgeld beschikbaar is, is het steeds moeilijker om financiële steun te vinden voor onderzoek naar deze ernstige ziektes.

Expertisecentrum GIOCA
In Amsterdam UMC bestaat het expertisecentrum GIOCA (Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam). Hier wordt in Nederland de grootste groep patiënten met maag- en slokdarmkanker behandeld en wordt veel onderzoek gedaan naar slokdarmkanker. De specialisten in het centrum leveren topzorg op het gebied van tumoren in het spijverteringskanaal. Het is een expertisecentrum waar alle – voor dit vakgebied – relevante professionals intensief samenwerken om de best mogelijke en meest innovatieve zorg te bieden, vernieuwend onderzoek uit te voeren en om te zorgen voor optimale kennisoverdracht (opleiding en onderwijs). Meer over GIOCA

SLMK Fonds
In 2016 is het Slokdarm- en Maagkanker Fonds (SLMK Fonds) opgericht bij de AMC Foundation. Het SLMK Fonds wil onderzoek naar effectieve behandelmethoden voor slokdarm en maagkanker en onderzoek naar verbetering van chirurgische technieken en verbetering van kwaliteit van leven na een operatie mogelijk maken. Dit doen zij door geld te werven voor onderzoek naar slokdarm- en maagkanker. Meer over het SLMK Fonds

Direct doneren of in actie komen?
U kunt direct een bijdrage overmaken of start zelf een actie.

Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of om samen de mogelijkheden door te nemen in een persoonlijk gesprek.

E-mail: stichtingcca@amsterdamumc.nl, Telefoon: 020 4441058

 

Lees ook een interview met de maag- en slokdarmchirurgen dr. Suzanne Gisbertz en prof. dr. Mark van Berge Henegouwen

Of bekijk een video met deze twee chirurgen

View all
05-06-2024 | 21:01 To: Roeien tegen slokdarm- en maagkanker
01-06-2024 | 08:13 To: Roeien tegen slokdarm- en maagkanker
31-05-2024 | 10:20 To: Roeien tegen slokdarm- en maagkanker Omdat onderzoek naar deze soorten kanker erg noodzakelijk is!
31-05-2024 | 07:20 To: Roeien tegen slokdarm- en maagkanker
30-05-2024 | 21:43 To: Roeien tegen slokdarm- en maagkanker