Help mee om slechtziendheid door PCV te herkennen

from €10,000 (6%)

Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid in Nederland. Als zich hierbij vocht in het netvlies ophoopt (natte maculadegeneratie), wordt een behandeling met medicijninjecties in het oog aanbevolen. Helaas werkt dit niet bij alle patiënten even goed. Dat kan komen doordat men een subvorm van maculadegeneratie heeft, PCV. Onderzoek is nodig om mensen met deze aandoening beter te herkennen om ze beter te kunnen hepen.

Sommige mensen met natte maculadegeneratie hebben een subvorm van maculadegeneratie, namelijk polypoïdale choroïdale vasculopathie (PCV), waarbij er ‘poliepen’ (spruitachtige uitstulpingen van bloedvaten) onder het netvlies zitten. PCV komt vaker voor bij patiënten met een Aziatische achtergrond, waardoor eerder wetenschappelijk onderzoek vooral op deze groep gericht was. Echter toonden recente studies aan dat PCV ook bij de Kaukasische (blanke) populatie voorkomt en wel in 9 tot 32% van de patiënten die ervan verdacht wordt maculadegeneratie te hebben. Maar er is nog veel wat we niet weten over PCV bij blanke mensen. Het is bijvoorbeeld lastig om PCV vast te stellen, omdat hiervoor een bepaald soort oogonderzoek nodig is wat niet in iedere kliniek beschikbaar is. Het gevolg kan zijn dat patiënten soms lange tijd bij de oogarts lopen, terwijl niet begrepen wordt waarom ze niet goed op de behandeling met medicijninjecties reageren.

Onderzoek
Professor Camiel Boon, oogarts, leidt een groot onderzoek dat plaatsvindt in Amsterdam UMC, Rotterdam Oogziekenhuis en LUMC. Hierbij worden de gegevens van honderden blanke PCV patiënten gecombineerd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door drs. Marc Sirks (Amsterdam UMC) en er wordt samengewerkt met verschillende oogartsen, zoals professor Reinier Schlingemann en dr. Roselie Diederen (Amsterdam UMC), dr. José Martinez (Oogziekenhuis Rotterdam) en dr. Elon van Dijk (LUMC). Dossiers worden grondig bestudeerd om te kijken naar de kenmerken bij microscopisch onderzoek en op oogscans en om het beloop en effect van verschillende behandelingen van PCV patiënten te evalueren. Daarnaast wordt al deze patiënten gevraagd om twee buisjes bloed af te staan. Dit bloed kunnen we vervolgens analyseren om te kijken of hier factoren aanwezig zijn die de kans op het ontstaan van PCV vergroten.

Steun het onderzoek
Op deze manier hopen we meer te weten te komen over de origine van PCV en in de toekomst patiënten een optimale behandeling te kunnen bieden. Het is van immers belang dat we PCV zo goed mogelijk van maculadegeneratie leren onderscheiden. Het genoemde project is omvangrijk en de eerste (veelbelovende) stappen hierin zijn gezet. Echter, aanvullende financiering is juist nu zeer welkom!

Helpt u mee met een financiële bijdrage?

Bij voorbaat hartelijk dank,

Mede namens de rest van het onderzoeksteam,

Marc Sirks, arts-onderzoeker Amsterdam UMC
m.j.sirks@amsterdamumc.nl

 

 

View all
24-09-2023 | 22:59
24-07-2023 | 19:51 In Maculavisie gelezen over het onderzoek. Heb zelf LMD natte vorm. Succes gewenst.
04-07-2023 | 10:33 Succes met het onderzoek!
01-07-2023 | 10:00
30-06-2023 | 10:35