Retinoblastoom onderzoek - Cancer Center Amsterdam

Still to go

from €10,000 (4%)

RETINOBLASTOOM (OOGKANKER BIJ KINEREN) EN HET RISICO OP HET KRIJGEN VAN ANDERE SOORTEN VAN KANKER LATER IN HET LEVEN

In het Amsterdam UMC is het Retinoblastoom Centrum Nederland gevestigd. Hier worden alle retinoblastoompatiënten van Nederland gediagnosticeerd, behandeld en gecontroleerd.

Retinoblastoom is een zeldzame, kwaadaardige oogtumor bij kinderen. De tumor kan in 1 oog zitten, of in beide ogen. Deze vorm van oogkanker komt bijna alleen voor bij jonge kinderen (onder de 5 jaar) en maakt 3% uit van alle kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar 10 tot 15 kinderen de diagnose retinoblastoom. Een retinoblastoom kan erfelijk zijn, maar er bestaat ook een niet-erfelijke vorm. Patiënten met erfelijke retinoblastoom hebben een hoger risico op een tweede kanker omdat al hun lichaamscellen een mutatie in het RB1-gen hebben. Dit gen speelt een belangrijke rol in de celdeling en als dit niet goed werkt, kan er tumorgroei ontstaan. Het is bekend dat bestraling, vooral in het eerste levensjaar, dit risico nog meer verhoogt. Dankzij betere diagnostiek en behandeling overleven de meeste retinoblastoom patiënten, maar veel van hen krijgen door de sterk toegenomen levensverwachting te maken met de late effecten van de ziekte en de behandeling. Het gevolg hiervan is dat tegenwoordig het optreden van andere tumoren de belangrijkste doodsoorzaak vormt bij erfelijke retinoblastoom patiënten. 

Om beter te begrijpen hoe het RB1-gen en nieuwe behandelingen (zoals chemotherapie) van invloed zijn op het ontstaan van een tweede kanker, is meer onderzoek nodig. Dit doen we door internationaal samen te werken met onderzoeksgroepen in o.a. Amerika en Europa. Zo kunnen we sneller betere behandelingen en screeningsstrategieën ontwikkelen voor retinoblastoompatiënten.

Voor meer informatie ga naar Homepagina - Retinoblastoom Centrum Nederland

View all
04-09-2024 | 19:31 To: Rennen voor Retinoblastoom onderzoek
30-08-2024 | 10:39 To: Rennen voor Retinoblastoom onderzoek Zet ‘m op Sofie en Stijn!
29-08-2024 | 19:52 To: Rennen voor Retinoblastoom onderzoek
29-08-2024 | 13:02 To: Rennen voor Retinoblastoom onderzoek Voor onderzoek
28-08-2024 | 23:29 To: Rennen voor Retinoblastoom onderzoek