Voor Karmijn

Mijn zoon Karmijn pleegde zelfmoord op 5 mei 2022. Hij kon niet meer kon leven met de OCS. Zijn zusje heeft hem gevonden. Karmijn is 21 jaar geworden. 

Karmijn waste zijn handen 3 uur achter elkaar, of moest 3 uur douchen. Want als hij iets niet op een bepaalde manier deed, dan zou er iets heel ergs gebeuren. Aankleden lukte niet meer, muziek luisteren lukte niet (terwijl dat de lust in z’n leven was). Eten ging nog wel op een bepaalde manier en hij kon in bed liggen. Z'n kamer in en uit, z'n bed in en uit. Zijn dagen bestonden uit vele rituelen.

Op 23 april 2022 ging Karmijn, na een half jaar binnen te hebben gezeten, met zijn zusje naar de trein om zijn vader te bezoeken in Den Haag. Inmiddels had hij medicatie die aansloeg sinds begin maart. Hij wilde vechten tegen de OCS en zou in behandeling gaan maar er was een wachtlijst van 6 maanden.

Karmijn heeft veel over onderzoek naar OCS gelezen, op zoek naar hulp en een oplossing. Ik wil graag iets betekenen voor anderen mensen met obsessieve compulsieve stoornis en het verborgen leed zichtbaar maken. Mijn hoop is dat door onderzoek meer mensen begrip en kennis krijgen voor deze aandoening. Dus steun asjeblieft het onderzoek naar OCS in Amsterdam UMC. 

Karmijn had dit fantastisch gevonden.

Dank je wel!
Nathalie Hendriks

 

Nathalie vertelde haar verhaal in de Gelderlander en de linda, lees de interviews hier

 

Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS)
Mensen met een obsessieve compulsieve stoornis (OCS) hebben last van dwanggedachten of dwanghandelingen. Dwanggedachten (obsessies) zijn steeds terugkerende ideeën of voorstellingen die zich aan iemand opdringen en hem of haar moeilijk loslaten. Zulke gedachten zijn ongewild en onplezierig. Dwanghandelingen (compulsies) zijn handelingen die steeds op een bepaalde manier moeten worden uitgevoerd, zogenoemde rituelen. Wanneer de handelingen niet op de vaststaande manier worden uitgevoerd, dan geeft dat veel spanning of angst.

Dwanghandelingen staan vaak in direct verband met iemands gedachten. Door het uitvoeren van dwanghandelingen probeert men namelijk vaak datgene te voorkomen waar men zo bang voor is. Met het uitvoeren van de dwanghandelingen probeert men de angst die ontstaat in reactie op de (dwang)gedachte te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het continu controleren van de gaskraan uit angst voor een explosie. OCS heeft een grote impact op het dagelijks leven. Mensen met een OCS vermijden vaak situaties die dwanggedachten oproepen of dwanghandelingen uitlokken. De dwanghandelingen en dwanggedachten kosten veel tijd en doen vaak ernstig inbreuk op de dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld op het werk, studie of bij sociale activiteiten en relaties.

Onderzoek in Amsterdam UMC
Voor de behandeling van OCS zijn diverse mogelijkheden: een medicamenteuze behandeling, psychotherapeutische dagbehandeling of diepe hersenstimulatie (DBS). Op de afdeling psychiatrie van Amsterdam UMC wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de behandelingen van OCS. Bijvoorbeeld naar het voorspellen van de behandeluitkomst bij patiënten met een obsessieve-compulsieve stoornis door middel van het maken van een hersenscan. 

Bekijk alle
11-12-2023 | 19:59 Vreselijk en hartverscheurend dat de hulp voor Karmijn niet op tijd kwam.
30-06-2023 | 18:50
13-05-2023 | 01:38 Sleep easy friend
30-04-2023 | 23:42
12-12-2022 | 20:20 Omdat ik hoop dat in de toekomst meer mensen kunnen worden geholpen. Hartbrekend dat zo'n jong leven afgebroken wordt omdat er geen adequate hulp is.